Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5830
Title: A COMPARATIVE STUDY OF SCHOOL LUNCH PROJECTS BETWEEN THAILAND AND JAPAN
-
Authors: Takunori Kobayashi
Takunori Kobayashi
Thak Udomrat
ทักษ์ อุดมรัตน์
Naresuan University
Thak Udomrat
ทักษ์ อุดมรัตน์
thaku@nu.ac.th
thaku@nu.ac.th
Keywords: โครงการอาหารกลางวัน
อาหารและโภชนาการศึกษา
โรงเรียนประถมศึกษา
School lunch project
Food and Nutrition Education
Primary schools
Issue Date: 2023
Publisher: Naresuan University
Abstract: The purposes of this research were to study the compare the historical development of school lunch projects in primary schools of Japan and Thailand, and to survey the current condition of the lunch projects in primary schools in Phitsanulok Province. The qualitative methodology was employed with a historical comparative education method, based on documentary analysis and comparison of national policies related to school lunch projects and Food and Nutrition Education and field survey method was used by focusing on interviewing three school directors and three teachers form three schools in Phitsanulok Province which the instrument was an interview form. The research findings were 1) in comparison, School lunch project of Japan started about 60 years earlier, and the contents, the standards, the guidelines, and the nutritional teacher qualification have been clearly prescribed by policy “Shokuiku” for food and nutrition education” in Japan, while Thailand, school lunch project started with budgetary support then focused on the malnutritional and needy children. In 1999, the free lunch expanded to cover all primary school children. In 2008, the National Food Committee was established, to take care of the national food management and Food Education 2) survey results found the schools in Phitsanulok have the policy of food and nutrition education element in their school lunch projects to follow the advice of OBEC.
การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาเปรียบเทียบพัฒนาการในอดีตของโครงการอาหารกลางวันในโรงเรียนประถมศึกษาของประเทศญี่ปุ่นและประเทศไทย และเพื่อสำรวจสภาพปัจจุบันของโครงการอาหารกลางวันในโรงเรียนประถมศึกษาในจังหวัดพิษณุโลก ระเบียบวิธีเชิงคุณภาพใช้วิธีการศึกษาเปรียบเทียบเชิงประวัติศาสตร์ โดยอาศัยการวิเคราะห์เอกสารและการเปรียบเทียบนโยบายระดับชาติที่เกี่ยวข้องกับโครงการอาหารกลางวันในโรงเรียน อาหารและโภชนาการศึกษา และวิธีสำรวจภาคสนาม โดยเน้นที่การสัมภาษณ์ผู้อำนวยการโรงเรียน 3 คน และครู 3 คนจากโรงเรียน 3 แห่ง ในจังหวัดพิษณุโลก ซึ่งเครื่องมือนี้เป็นแบบสัมภาษณ์ ผลการวิจัยคือ 1) เมื่อเปรียบเทียบแล้ว โครงการอาหารกลางวันในโรงเรียนของญี่ปุ่นเริ่มต้นเมื่อประมาณ 60 ปีก่อน และเนื้อหา มาตรฐาน แนวทาง และคุณวุฒิครูโภชนาการได้รับการกำหนดไว้อย่างชัดเจนในนโยบาย “โชคุอิกุ” เพื่อการศึกษาด้านอาหารและโภชนาการ” ในประเทศญี่ปุ่น ในขณะที่ประเทศไทย โครงการอาหารกลางวันที่โรงเรียนเริ่มต้นด้วยการสนับสนุนด้านงบประมาณ จากนั้นมุ่งเน้นไปที่เด็กที่ขาดสารอาหารและขัดสน ในปี พ.ศ. 2542 ได้มีการขยายอาหารกลางวันฟรีให้ครอบคลุมนักเรียนชั้นประถมศึกษาทุกคน ในปีพ.ศ. 2551 ได้มีการจัดตั้งคณะกรรมการอาหารแห่งชาติขึ้นเพื่อดูแลการจัดการด้านอาหารและการศึกษาด้านอาหารของประเทศ 2) ผลการสำรวจพบว่าโรงเรียนในจังหวัดพิษณุโลกมีนโยบายองค์ประกอบการศึกษาด้านอาหารและโภชนาการในโครงการอาหารกลางวันในโรงเรียนตามคำแนะนำของ สพฐ.
URI: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5830
Appears in Collections:คณะศึกษาศาสตร์

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TakunoriKobayashi.pdf3.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.