Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5361
Title: การพัฒนาบทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมีเพื่อส่งเสริมทักษะกระบวนการทางวิทยาศาสตร์ ภายใต้สถานการณ์การแพร่ระบาดของโรคติดเชื้อไวรัสโคโรนา 2019 (COVID-19) สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 3
THE DEVELOPMENT OF KITCHEN LAB ON THE TOPIC OF CHEMICAL REACTION TO ENHANCE SCIENCE PROCESS SKILLS UNDER THE CORONAVIRUS DISEASE 2019 (COVID-19) PANDEMIC SITUATION FOR NINTH GRADE STUDENTS
Authors: Gulitsara Prakaikaew
กุลิสรา ประกายแก้ว
Jakkrit Jantakoon
จักรกฤษณ์ จันทะคุณ
Naresuan University
Jakkrit Jantakoon
จักรกฤษณ์ จันทะคุณ
jakkritj@nu.ac.th
jakkritj@nu.ac.th
Keywords: บทปฏิบัติการ Kitchen Lab
ทักษะกระบวนการทางวิทยาศาสตร์
โรคติดเชื้อไวรัสโคโรนา 2019
Kitchen Lab
Science Process Skills
Coronavirus Disease 2019
Issue Date: 2565
Publisher: Naresuan University
Abstract: The purposes of this research included 1) to develop and determine the efficiency of Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction to enhance science process skills under the Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic situation for ninth grade students based on the 75/75 standardized criteria efficiency, 2) to compare ninth grade students’ science process skills before and after learning with Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction, and 3) to study ninth grade students’ satisfaction towards learning with Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction. The sample in this study consisted of 39 of Mathayomsuksa 3/4 who studied in the second semester of academic year 2021 from Phitsanulok Pittayakom school, Phitsanuloke province. The class was selected by using Cluster Random Sampling. The instruments used in this study were 1) Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction, 2) science process skills test on the topic of Chemical reaction test, and 3) the satisfaction questionnaire of students to towards learning with Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction. The data were analyzed by using the mean, standard deviation, efficiency (E1/E2) and Dependent Samples t-test.   The results indicated that:  1. The efficiency (E1/E2) of Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction to enhance science process skills under the Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic situation for ninth grade students was comprised of 5 chapters namely chapter 1 The color of potassium permanganate and chicken eggs changes, chapter 2 Mass of baking soda mixture before and after chemical reaction, chapter 3 Heat transfer in kitchen acid, chapter 4 ph of condiments and natural indicators, and chapter 5 The benefits of chemicals in the house was suitable at high level and  the efficiency (E1/E2) was 77.90/76.23 which met the specified criteria. 2.  Ninth grade students’ science process skills after learning with Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction, the post-test scores of the participants were higher than pre-test scores with statistical significance level of .05. 3.  Ninth grade students’ satisfaction towards learning with Kitchen Lab on the topic of Chemical reaction was at high level.  
การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) สร้างและหาประสิทธิภาพของบทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมีเพื่อส่งเสริมทักษะกระบวนการทางวิทยาศาสตร์ ภายใต้สถานการณ์การแพร่ระบาดของโรคติดเชื้อไวรัสโคโรนา 2019 (COVID-19) สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 3 ตามเกณฑ์ 75/75 2) เปรียบเทียบทักษะกระบวนการทางวิทยาศาสตร์ ก่อนและหลังเรียนด้วยบทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมี 3) ศึกษาความพึงพอใจของนักเรียนที่มีต่อการเรียนด้วยบทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมี กลุ่มตัวอย่าง ได้แก่ นักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 3/4 ภาคเรียนที่ 2 ปีการศึกษา 2564 โรงเรียนพิษณุโลกพิทยาคม จังหวัดพิษณุโลก จำนวน 39 คน ซึ่งได้มาด้วยวิธีการสุ่มแบบแบ่งกลุ่ม เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย ได้แก่ 1) บทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมี 2) แบบวัดทักษะกระบวนการทางวิทยาศาสตร์ เรื่อง ปฏิกิริยาเคมี 3) แบบประเมินความพึงพอใจของนักเรียนที่มีต่อการเรียนด้วยบทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมี สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล ได้แก่ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน ค่าประสิทธิภาพ E1/E2 และการทดสอบทีแบบไม่เป็นอิสระกัน  ผลการวิจัยพบว่า 1.  บทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมีเพื่อส่งเสริมทักษะกระบวนการทางวิทยาศาสตร์ ภายใต้สถานการณ์การแพร่ระบาดของโรคติดเชื้อไวรัสโคโรนา 2019 (COVID-19) สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 3 ที่พัฒนาขึ้นมีจำนวนทั้งสิ้น 5 บทปฏิบัติการ ได้แก่ บทปฏิบัติการที่ 1 สีของด่างทับทิมและไข่ไก่ที่เปลี่ยนแปลงไป บทปฏิบัติการที่ 2 มวลของสารผสมเบกกิ้งโซดาก่อนและหลังเกิดปฏิกิริยาเคมี บทปฏิบัติการที่ 3 การถ่ายโอนความร้อนของกรดในครัว บทปฏิบัติการที่ 4 ค่า pH ของเครื่องปรุงรสและอินดิเคเตอร์จากในครัว และบทปฏิบัติการที่ 5 ประโยชน์ของสารเคมีในครัวเรือน ภาพรวมมีความเหมาะสมอยู่ในระดับมาก และมีประสิทธิภาพ 77.90/76.23 ซึ่งเป็นไปตามเกณฑ์ที่กำหนดไว้ 2.  นักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 3 มีทักษะกระบวนการทางวิทยาศาสตร์หลังเรียนด้วยบทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมี สูงกว่าก่อนเรียนอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .05 3.  นักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 3 มีความพึงพอใจต่อการเรียนด้วยบทปฏิบัติการ Kitchen Lab เรื่อง ปฏิกิริยาเคมี ภาพรวมอยู่ในระดับมาก
URI: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5361
Appears in Collections:คณะศึกษาศาสตร์

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GulitsaraPrakaikaew.pdf6.06 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.