Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5785
Title: การวิเคราะห์ประสิทธิภาพการผลิตอ้อยของเกษตรกรในจังหวัดสุโขทัย
An Analysis of Sugarcane Production Efficiency of Farmers in Sukhothai
Authors: Marisa Tredara
มาริษา ตรีดารา
Makasiri Chaowagul
มาฆะสิริ เชาวกุล
Naresuan University
Makasiri Chaowagul
มาฆะสิริ เชาวกุล
makasiric@nu.ac.th
makasiric@nu.ac.th
Keywords: อ้อย
ประสิทธิภาพเชิงเทคนิค
ประสิทธิภาพการใช้ปัจจัยการผลิต
sugarcane
efficiency of inputs used
technical efficiency
Issue Date: 2566
Publisher: Naresuan University
Abstract: The objectives of this study were to estimate the production function and to measure the efficiency of sugarcane planting factors and technical efficiency of sugarcane farmers in Sukhothai province in planting year 2018/19 using the Stochastic Production Frontier and using the Maximum Likelihood method in estimation. The product of sugarcane in this study was divided into 2 parts , newly planted sugarcane of 137 farmers and stubble sugarcane of 276 farmers. The results of the study revealed that human labor and drought significant factors affectinf new sugarcane production which were different from sugarcane stubble production where the amount of fertilizer was an important factor on yield. For technical efficiency levels of the farmers in newly planted sugarcane were between  0.5599 to 0.9662 in which the average production efficiency level was 0.9093. For the sugarcane stubble they were between 0.8161 to 1.0000 and the average was 0.9875. It showed that most farmers have high level of technical efficiency in sugar cane production. 
วัตถุประสงค์ของการศึกษานี้คือ เพื่อประมาณการฟังก์ชันการผลิต วัดประสิทธิภาพการใช้ปัจจัยในการผลิตอ้อย และประสิทธิภาพทางเทคนิคของเกษตรกรผู้ผลิตอ้อยในจังหวัดสุโขทัย ปีการเพาะปลูก 2561/62 ด้วยแบบจำลองแบบ Stochastic Production Frontier โดยใช้วิธี Maximum Likelihood ในการประมาณการ  โดยแบ่งผลผลิตอ้อยที่ใช้ศึกษาออกเป็น 2 ส่วน คือ ผลผลิตจากอ้อยปลูกใหม่ของเกษตรกรจำนวน 137 ราย และผลผลิตจากอ้อยตอจากเกษตรกรจำนวน 276 ราย ผลการศึกษา พบว่า แรงงานคนและปัญหาเรื่องภัยแล้งเป็นปัจจัยสำคัญที่ส่งผลต่อผลผลิตอ้อยปลูกใหม่ แตกต่างจากอ้อยตอที่ปริมาณปุ๋ยเป็นปัจจัยสำคัญต่อผลผลิต ส่วนระดับประสิทธิภาพทางเทคนิคในอ้อยปลูกใหม่ มีค่าตั้งแต่ 0.5599 ถึง 0.9662 และมีค่าเฉลี่ยระดับประสิทธิภาพการผลิต เท่ากับ 0.9093 ส่วนอ้อยตอระดับประสิทธิภาพทางเทคนิค มีค่าตั้งแต่ 0.8161 ถึง 1.0000 และเฉลี่ยเท่ากับ 0.9875 ซึ่งแสดงให้เห็นว่าเกษตรกรส่วนใหญ่มีระดับประสิทธิภาพทางเทคนิคในการผลิตอ้อยสูง
URI: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5785
Appears in Collections:คณะบริหารธุรกิจ เศรษฐศาสตร์และการสื่อสาร

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MarisaTredara.pdf1.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.