Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5773
Title: การศึกษาระยะวิกฤตการรบกวน และระยะปลอดวัชพืชในมันสำปะหลัง
Study of critical weed infested period and weed free duration in cassava
Authors: Kanchana Peapinit
กาญจนา เป้พินิจ
Thanatsan Poonpaiboonpipat
ธนัชสัณห์ พูนไพบูลย์พิพัฒน์
Naresuan University
Thanatsan Poonpaiboonpipat
ธนัชสัณห์ พูนไพบูลย์พิพัฒน์
thanatchasanhap@nu.ac.th
thanatchasanhap@nu.ac.th
Keywords: ระยะวิกฤตการรบกวนวัชพืช
ระยะปลอดวัชพืช
มันสำปะหลัง
Critical of weed in festation
Weed free period
Cassava
Issue Date: 2565
Publisher: Naresuan University
Abstract: Weed competition period in the farm production of cassava (Manihot esculenta Crantz) was investigated on the farmer field during May, 2019 to March, 2020. The major weeds infested in this site were grass such as Dactyloctenium aegyptium (L.) Willd., Digitaria ciliaris (Retz.) Koeler., Echinochloa colona (L.) Link, Eleusine indica (L.) Gaertn., Pennisetum polystachion (L.) Schult. A maximum weed biomass was observed on July to October, 2020 about 120 – 160 g (dry weight) m-2. In the weed-free plot, the root yield was 31.6 t ha-1. While, the plot of weed infestation through the season was represented 53% loss of fresh roots. Gompertz and logistic equations fitted to yield data for increasing periods of weed control and weed interference showed that the critical period of weed interference, considering a 5 and 10% yield loss, which appeared between 20 and 114 days after planting, i.e., during the early canopy information and early tuberization stage. Thus, alternative weed management tools should be applied during this period to ensure a high yield of cassava roots.
ช่วงระยะเวลาการแข่งขันวัชพืชในการผลิตมันสำปะหลัง เริ่มดำเนินการเดือนพฤษภาคม 2562 ถึงมีนาคม 2563 วัชพืชที่สำคัญที่รบกวนแข่งขันในพื้นที่ ส่วนใหญ่เป็นวัชพืชตระกูลหญ้าประเภทใบแคบ เช่น  หญ้าปากควาย หญ้าตีนนก หญ้านกสีชมพู หญ้าตีนกา หญ้าขจรจบดอกเล็ก น้ำหนักแห้งวัชพืชชีวมวลสูงสุดในเดือนกรกฎาคม ถึงตุลาคม 2562 ประมาณ 120-160 กรัม/ตารางเมตร ผลผลิตมันสำปะหลังระยะปลอดวัชพืชอยู่ที่ 31.6 กิโลกรัม/ไร่ เมื่อเทียบกับผลผลิตมันสำปะหลังที่ไม่กำจัดวัชพืช ปล่อยให้วัชพืชรบกวนตลอดการทดลอง ทำให้สูญเสียผลผลิตลดลง 53% ความสัมพันธ์ของช่วงระยะเวลาที่เพิ่มขึ้นในการควบคุมกำจัดวัชพืช และการรบกวนของวัชพืช พบว่า จุดวิกฤตการรบกวนของวัชพืช ทำให้สูญเสียผลผลิตลดลง 5-10% อยู่ระหว่าง 20-114 วันหลังปลูก การกำจัดวัชพืชเป็นช่วงนี้จะทำให้ผลผลิตเพิ่มขึ้น
URI: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5773
Appears in Collections:คณะเกษตรศาสตร์ ทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KanchanaPeapinit.pdf7.92 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.