Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5145
Title: การเสริมไบโอแคลเซียมร่วมกับแร่ธาตุรองคีเลตและวิตามินดี 3 ในอาหารเป็ดไข่ต่อสมรรถภาพการผลิต คุณภาพไข่ และความแข็งของกระดูกแข้งและเปลือกไข่ 
Supplementation of bio-calcium including chelated trace minerals and vitamin D3 in laying duck diet on performance, egg quality, and hardness of tibia bone and eggshell
Authors: SATEANPONG MOONSATAN
เสฐียรพงษ์ มูลสถาน
Tossaporn Incharoen
ทศพร อินเจริญ
Naresuan University. Faculty of Agriculture,Natural Resources and Environment
Keywords: ไบโอแคลเซียม, แร่ธาตุรองคีเลต, วิตามินดี, เป็ดไข่
Bio-calcium Chelated trace minerals Vitamin D Laying ducks
Issue Date: 2564
Publisher: Naresuan University
Abstract: Inorganic calcium supplementation is increasingly being used to address in poultry diet.  However, there are some disadvantages regarding the efficiency of absorption and utilization in the body, which leads to the problem of easily broken eggshells. Bio-calcium is a calcium supplement that has recently become popular. It consists of peptides that have bioavailability higher than inorganic calcium. Bio-calcium is a by-product from seafood processing industry. Moreover, chelate trace minerals (copper, zinc and manganese) and vitamin D3 are significant factors that directly impact on eggshell quality. Therefore, the objective of this study was evaluated the effect of supplementation bio-calcium including chelated trace minerals and vitamin D3 (BCD) on egg performance, egg quality, hardness of eggshell and tibia bone. Eighty 30-wk-old laying ducks (Khaki Cambell breed) were divided into 4 groups, each with four replicates of five laying ducks. Chicks were fed diet supplemented with BCD at 0, 0.05, 0.10 and 0.20 % diet, respectively during 8 weeks of experimental period. Collect data information of egg performance and randomly collected 12 eggs per group for analyzing egg and eggshell quality regularly one time per week. At the results of the study showed that average daily feed intake was the highest in BCD 0.20 % diet group (P<0.05), but without detrimental effects on percentage of hen-day egg production, average egg weight, egg mass and feed conversion ratio (P>0.05). Similarly, yolk color, yolk weight, yolk ratio, albumen weight, albumen ratio, albumen height, eggshell weight, eggshell ratio and eggshell thickness of laying ducks in the supplementation diet group of BCD were not significantly different (P>0.05) compared with the control group. Eggshell and tibia bone hardness tended to increase in the BCD supplementation group and was significantly increased (P<0.01) in the BCD group of 0.20 % diet. In contrast, tibia weight, length of tibia and mineral contents of eggshell and tibia bone were no significant differences (P>0.05). These results showed that composition of bio-calcium including chelated trace minerals and vitamin D3 may have synergistic effects by increasing calcium absorption efficiency and stimulate the eggshell formation. Therefore, the study concluded that the supplementation of bio-calcium including chelated trace minerals and vitamin D3 in laying duck diet can improve hardness of eggshell and tibia bone. The supplementation level of 0.20 % diet was recommended level without the negative effect on egg performance and egg quality.  
แคลเซียมอนินทรีย์ มักถูกนำมาใช้เป็นแหล่งแคลเซียมหลักในการผลิตอาหารสัตว์ปีก แต่พบว่ายังมีข้อด้อยเกี่ยวกับประสิทธิภาพในการดูดซึมและการใช้ประโยชน์ในร่างกาย จึงมักพบปัญหาเปลือกไข่แตกร้าวง่าย ไบโอแคลเซียม (Biocalcium) เป็นแหล่งแคลเซียมชนิดใหม่ ประกอบไปด้วยเปปไทด์ที่มีชีวปริมาณออกฤทธิ์ (Bioavailability) ได้สูงกว่าแคลเซียมอนินทรีย์ ซึ่งเป็นผลพลอยได้จากอุตสาหกรรมแปรรูปอาหารทะเล นอกจากนั้นแล้ว แร่ธาตุรองคีเลต (ทองแดง สังกะสี และ แมงกานีส) และวิตามินดี 3 ถือได้ว่าเป็นอีกปัจจัยสำคัญที่มีผลโดยตรงต่อคุณภาพเปลือกไข่ ด้วยเหตุนี้การทดลองครั้งนี้ จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการเสริมไบโอแคลเซียมร่วมกับแร่ธาตุรองคีเลตและวิตามินดี 3 (Bio-calcium including chelated trace minerals and vitamin D3; BCD) ในอาหารต่อสมรรถภาพการผลิต คุณภาพไข่ และความแข็งของกระดูกแข้งและเปลือกไข่ โดยใช้เป็ดไข่ สายพันธุ์กากีแคมเบลล์ อายุ 30 สัปดาห์ จำนวน 80 ตัว แบ่งออกเป็น 4 กลุ่ม กลุ่มละ 4 ซ้ำ ซ้ำละ 5 ตัว แต่ละกลุ่มได้รับอาหารเสริมด้วย BCD ที่ระดับ 0, 0.05, 0.10 และ 0.20 เปอร์เซ็นต์ ตามลำดับ ใช้ระยะเวลาทดลองทั้งหมด 8 สัปดาห์ ทำการเก็บข้อมูลสมรรถภาพการผลิต และสุ่มไข่กลุ่มละ 12 ฟอง /กลุ่ม เพื่อวิเคราะห์คุณภาพไข่และเปลือกไข่ เป็นประจำสัปดาห์ละ 1 ครั้ง จากผลการศึกษา พบว่า ปริมาณการกินอาหารเฉลี่ยต่อวัน มีค่าสูงที่สุดในกลุ่มที่ได้รับ BCD ที่ระดับ 0.20 เปอร์เซ็นต์ (P<0.05) แต่ไม่ส่งผลกระทบต่อเปอร์เซ็นต์ผลผลิตไข่ต่อวัน น้ำหนักไข่เฉลี่ย มวลไข่ และอัตราการเปลี่ยนอาหารเป็นผลผลิตไข่ (P>0.05) เช่นเดียวกันกับ สีไข่แดง น้ำหนักไข่แดง เปอร์เซ็นต์ไข่แดง  น้ำหนักไข่ขาว เปอร์เซ็นต์ไข่ขาว ความสูงไข่ขาว น้ำหนักเปลือกไข่ เปอร์เซ็นต์เปลือกไข่ และความหนาของเปลือกไข่ ของเป็ดไข่กลุ่มที่ได้รับอาหารการเสริม BCD มีค่าไม่แตกต่างกันทางสถิติ (P>0.05) เมื่อเปรียบเทียบกับกลุ่มควบคุม ความแข็งของเปลือกไข่และกระดูกแข้ง มีแนวโน้มเพิ่มขึ้นในกลุ่มที่ได้รับอาหารเสริม BCD และมีค่าเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญยิ่งทางสถิติ (P<0.01) ในกลุ่มที่ได้รับ BCD ที่ระดับ 0.20 เปอร์เซ็นต์ แต่ในทางตรงกันข้าม น้ำหนัก และความยาวของกระดูกแข้ง รวมไปถึงปริมาณการสะสมแร่ธาตุในกระดูกแข้งและเปลือกไข่ของทุกกลุ่มการทดลอง ไม่มีความแตกต่างกันทางสถิติ (P>0.05) จากผลการทดลองดังกล่าว มีความเป็นไปได้ว่าส่วนผสมของไบโอแคลเซียม แร่ธาตุคีเลต และวิตามินดี 3 อาจมีฤทธิ์ที่เสริมกันโดยการเพิ่มประสิทธิภาพการดูดซึมแคลเซียม และกระตุ้นกระบวนการสร้างเปลือกไข่ ดังนั้นจึงสามารถสรุปได้ว่าการเสริมไบโอแคลเซียมร่วมกับแร่ธาตุรองคีเลต และวิตามินดี 3 ในอาหารเป็ดไข่ ช่วยให้เปลือกไข่และกระดูกแข้ง มีความแข็งเพิ่มขึ้น ระดับการเสริม ที่ 0.20 เปอร์เซ็นต์ เป็นระดับที่แนะนำ โดยปราศจากส่งผลกระทบเชิงลบต่อสมรรถภาพการผลิตไข่และคุณภาพไข่โดยรวม
Description: Master of Science (M.S.)
วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต (วท.ม.)
URI: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5145
Appears in Collections:คณะเกษตรศาสตร์ ทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SateanponeMoonsatan.pdf2.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.