Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/2480
Title: An Ontology-based System on Productive Technology Knowledge for Quality Longan
ระบบภววิทยาองค์ความรู้ด้านเทคโนโลยีการผลิตลำไยคุณภาพ
Authors: WINAI BANGKHOMNED
วินัย บังคมเนตร
Janjira Payakpate
จันทร์จิรา พยัคฆ์เพศ
Naresuan University. Faculty of Science
Keywords: ภววิทยา
การสืบค้นเชิงความหมาย
องค์ความรู้ลำไย
Ontology
Semantic Search
Longan Knowledge
Issue Date: 2563
Publisher: Naresuan University
Abstract: Longan can be classified as one of the significant economic crops of Thailand. It is, mostly, grown in the north of the country. Research found that two problems may cause the market price fluctuates and tends to be decreasingly. Firstly, the number of productions cannot control. Another one which is the quality of longan product could not be satisfied for the customer. To improve the process of growing longan, knowledge on how to grow the quality longan should be transferred to farmers and related agriculture fields.  The purpose of this research is to develop an ontology-based system on production technology knowledge of quality longan. There are four steps of this research. The first step, information and knowledge on production technology of quality longan are collected. Then the extraction based on keyword is processed, followed by developing an ontology knowledge base and knowledge service system. Finally, the testing procedures are employed in the effectiveness of knowledge service system and the acceptance of being used in the community. Result shows that an ontology-based system on production technology knowledge of quality longan is implemented completely. Knowledge of the system is extracted from the explicit research publication and reliable repository. Testing of information retrieval from the ontology using semantic searching showed average Precision of 90.41% information retrieved, with average  Recall 69.50% and average F-measure of 78.55%. Questionnaire of technology acceptance model is distributed widely in the upper north of Thailand. Participants may access to this ontology-based system in the future due to the average satisfaction level of reliability, efficiency and effectiveness of the system is “Strongly satisfaction” with a value of 4.24 of 5.00 on the Likert scale. Also, these three factors influence the satisfaction of participants at significance value is less than 0.05 ( Sig < 0.001).
ลำไยเป็นพืชเศรษฐกิจที่สำคัญของประเทศไทยปลูกมากในภาคเหนือของประเทศ ปัญหาของการปลูกลำไยสืบเนื่องมาจากผลผลิตในฤดูที่ไม่สามารถควบคุมปริมาณการออกผลและคุณภาพผลผลิตไม่ได้คุณภาพตามตลาดต้องการส่งผลให้ราคาผลผลิตตกต่ำ จึงควรปรับปรุงด้านกระบวนการและการจัดการโดยการให้ความรู้แก่เกษตรกรในการผลิตลำไยคุณภาพการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาตัวแบบผู้เชี่ยวชาญการจัดการความรู้การผลิตลำไยคุณภาพ โดยเสนอรูปแบบการจัดการความรู้ด้วยแนวคิดภววิทยา ขั้นตอนแรกคือการรวบรวมองค์ความรู้ที่เกี่ยวกับการผลิตลำไยคุณภาพ ขั้นที่สองสกัดองค์ความรู้ด้วยคำสำคัญ ขั้นตอนที่สามพัฒนาฐานความรู้ภววิทยาและระบบบริการความรู้ ขั้นตอนสุดท้ายทดสอบประสิทธิภาพระบบบริการความรู้และการยอมรับเทคโนโลยี ผลลัพธ์ที่ได้จากการทำวิจัยคือระบบภววิทยาองค์ความรู้ด้านเทคโนโลยีการผลิตลำไยคุณภาพถูกพัฒนาขึ้นโดยฐานความรู้ภววิทยาจากแหล่งข้อมูลที่น่าเชื่อถือ การทดสอบการค้นคืนของระบบบริการความรู้การผลิตลำไยคุณภาพออนไลน์มีความแม่นยำเฉลี่ย 90.41 % ความครบถ้วนเฉลี่ย 69.50 % ประสิทธิภาพโดยรวมเฉลี่ย 78.55 % ทดสอบการยอมรับเทคโนโลยีกับกลุ่มตัวอย่างในภาคเหนือตอนบนผลลัทธ์ที่ได้แสดงให้เห็นว่าผู้ใช้มีความพึงพอใจด้านปัจจัยความน่าเชื่อถือ ประสิทธิภาพ และประสิทธิผลของระบบที่ระดับความพึงพอใจเฉลี่ย 4.24 จากคะแนนเต็ม 5 นอกจากนี้ปัจจัยความน่าเชื่อถือ ประสิทธิภาพ และประสิทธิผลของระบบ มีอิทธิพลต่อความพึงพอใจของผู้ใช้ที่ระดับนัยสำคัญ 0.05 (Sig < 0.001)
Description: Doctor of Philosophy (Ph.D.)
ปรัชญาดุษฎีบัณฑิต (ปร.ด.)
URI: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/2480
Appears in Collections:กลุ่มวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
59031463.pdf3.04 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.