Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/6308
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorPreecha Chewasantikanen
dc.contributorปรีชา ชีวสันติกานต์th
dc.contributor.advisorPisit Maneechoten
dc.contributor.advisorพิสิษฏ์ มณีโชติth
dc.contributor.otherNaresuan Universityen
dc.date.accessioned2024-09-25T03:02:40Z-
dc.date.available2024-09-25T03:02:40Z-
dc.date.created2024en_US
dc.date.issued23/6/2024en_US
dc.identifier.urihttp://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/6308-
dc.description.abstractThis research is the development of a pineapple stirrer using the condensation technique under vacuum conditions.   By a pineapple stirrer using a condensation technique under vacuum conditions.   The quantity of pineapple to be experimented is set at 10 kg and the water needs to be extracted from 5 kg of pineapple in approximately 60 minutes. The pineapple must have a stirring temperature not exceeding 100 °C. The boiling point of the water in the pineapple must not exceed 80 °C from the study. It was found that stirring pineapple under vacuum at 100 0C had the lowest specific energy consumption, which was 1.08 kWh/kg. Stirring pineapple under vacuum at 100 0C took 50 minutes to stir, total energy used was 5.4 kWh. It had an initial humidity of 483.77 %db, a final humidity of 191.89 %db and a drying rate at the final time of 291.89 kg/hr, while stirring pineapple under atmospheric pressure of 100 °C had a specific energy consumption of 1.98 kWh/kg, stirring time 320 minutes, total energy used 9.9 kWh, initial humidity 483.77 %db, final humidity 186.05 %db, and final humidity reduction rate 297.72 kg/hr. Results of photo analysis of pineapple. With the statistical program, pineapple stirred under vacuum conditions at 100 0C has an average of the brightness and display ∆E=4.958 between 3.5 < ∆E < 5.0, which the average of the brightness and display. The fruit is similar to fresh pineapple.   Economic analysis of the machine's use period of 10 years, maintenance cost for the first year 50,000 baht, cost of raw materials 465,360 baht/year, labor costs 217,800 baht/year, energy costs 249,480 baht/year, income 3,822,000 baht/year, and rate of return. Within (IRR) 308.64 %, the net present value (NPV) value is equal to 24,325,652 baht. Therefore, the pineapple stir-fry production machine using the condensation technique under vacuum conditions has a break-even point of 1 year. The results of the said experiment show that it can be developed The machine is large enough to be able to be used in industry. Because it can help reduce work time and increase efficiency as well.en
dc.description.abstractงานวิจัยนี้เป็นการพัฒนาเครื่องกวนสับปะรดด้วยเทคนิคการควบแน่นภายใต้สภาวะสุญญากาศ  โดยเครื่องกวนสับปะรดด้วยเทคนิคการควบแน่นภายใต้สภาวะสุญญากาศ  กำหนดปริมาณสับปะรดที่จะทำการทดลอง อยู่ที่ 10 kg และต้องการดึงน้ำออกจากสับปะรด 5 kg ในระยะเวลาประมาณ 60 นาที โดยสับปะรดต้องมีอุณหภูมิในการกวนไม่เกิน 100 ๐C จุดเดือดของน้ำในสับปะรดไม่เกิน 80 ๐C   จากการศึกษาพบว่าสับปะรดกวนภายใต้สภาวะสุญญากาศ ที่ 100 ๐C มีค่าความสิ้นเปลืองพลังงานจำเพาะน้อยที่สุดคือ 1.08 kWh/kg โดยการกวนสับปะรดภายใต้สภาวะสุญญากาศ ที่ 100 ๐C ใช้ระยะเวลาในการกวน 50 นาที พลังงานที่ใช้ทั้งหมด 5.4 kWh มีความชื้นเริ่มต้น 483.77 %db มีความชื้นสุดท้าย 191.89 %db และมีค่าอัตราการอบแห้ง ณ เวลาสุดท้าย 291.89 kg/hr  ในขณะที่การกวนสับปะรดภายใต้แรงดันบรรยากาศ 100 °C  มีค่าความสิ้นเปลืองพลังงานจำเพาะอยู่ที่ 1.98 kWh/kg ระยะเวลาในการกวน 320 นาที พลังงานที่ใช้ทั้งหมด 9.9 kWh มีความชื้นเริ่มต้น 483.77 %db มีความชื้นสุดท้าย 186.05 %db และมีค่าอัตราการลดความชื้น ณ เวลาสุดท้าย 297.72  kg/hr  ผลการวิเคราะห์ภาพถ่ายของสับปะรดด้วยโปรแกรมทางสถิติสับปะรดกวนภายใต้สภาวะสุญญากาศที่ 100 ๐C  มีค่าเฉลี่ยของการแสดงผลความสว่างและการแสดงผล ∆E=4.958 อยู่ระหว่าง 3.5 < ∆E < 5.0 ซึ่งค่าเฉลี่ยของการแสดงผลความสว่างและการแสดงผลใกล้เคียงกับสับปะรดสด  การวิเคราะห์เศรษฐศาสตร์ระยะเวลาการใช้งานเครื่อง 10 ปี ค่าบำรุงรักษาปีแรก 50,000 บาท   ต้นทุนของวัตถุดิบ 465,360 บาท/ปี  ต้นทุนของแรงงาน 217,800 บาท/ปี ต้นทุนของพลังงาน 249,480 บาท/ปี   มีรายได้ 3,822,000 บาท/ปี  และอัตราผลตอบแทนภายใน (IRR) 308.64 %  ค่ามูลค่าปัจจุบันของผลประโยชน์สุทธิ (NPV) เท่ากับ 24,325,652 บาท ดังนั้นเครื่องผลิตสับปะรดกวนด้วยเทคนิคการควบแน่นภายใต้สภาวะสุญญากาศมีจุดคุ้มทุน  1  ปี  จากผลการทดลองดังกล่าวแสดงให้เห็นว่าสามารถพัฒนาเครื่องให้มีขนาดใหญ่เพื่อสามารถนำไปใช้ในอุตสาหกรรมได้ เนื่องจากสามารถช่วยลดระยะเวลาในการทำงานและเพิ่มประสิทธิภาพอีกด้วยth
dc.language.isothen_US
dc.publisherNaresuan Universityen_US
dc.rightsNaresuan Universityen_US
dc.subjectการกวนสับปะรดth
dc.subjectเทคนิคแบบสุญญากาศth
dc.subjectการควบแน่นth
dc.subjectการแปรรูปอาหารth
dc.subjectการลดความชื้นth
dc.subjectPineapple Stirringen
dc.subjectVacuum Techniqueen
dc.subjectCondensationen
dc.subjectFood Processingen
dc.subjectDehumidificationen
dc.subject.classificationEnergyen
dc.subject.classificationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyen
dc.subject.classificationFood processingen
dc.titleDevelopment of pineapple jam production process using vacuum condensation techniqueen
dc.titleการพัฒนากระบวนการผลิตสับปะรดกวนด้วยเทคนิคการควบแน่นภายใต้สภาวะสุญญากาศth
dc.typeThesisen
dc.typeวิทยานิพนธ์th
dc.contributor.coadvisorPisit Maneechoten
dc.contributor.coadvisorพิสิษฏ์ มณีโชติth
dc.contributor.emailadvisorpisitm@nu.ac.then_US
dc.contributor.emailcoadvisorpisitm@nu.ac.then_US
dc.description.degreenameMaster of Science (M.S.)en
dc.description.degreenameวิทยาศาสตรมหาบัณฑิต (วท.ม.)th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
dc.description.degreedisciplineen
dc.description.degreedisciplineth
Appears in Collections:วิทยาลัยพลังงานทดแทนและสมาร์ตกริดเทคโนโลยี

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
62060101.pdf3.56 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.