Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/6041
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorMonnaphorn Buakraien
dc.contributorมนภร บัวไกรth
dc.contributor.advisorRungnapa Chairaten
dc.contributor.advisorรุ้งนภา ชัยรัตน์th
dc.contributor.otherNaresuan Universityen
dc.date.accessioned2024-05-27T02:15:20Z-
dc.date.available2024-05-27T02:15:20Z-
dc.date.created2566en_US
dc.date.issued2566en_US
dc.identifier.urihttp://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/6041-
dc.description.abstractThis study is a Retrospective Study Research. To study the correlation factors for weight loss in patients post-operation colorectal cancer from the selected variables are as follows: age, American Society of Anesthesiologist Physical Status classification (ASA PS classification), Preoperative albumin serum values, stage of Colorectal cancer, Neoadjuvant Therapy, Length of time to Start oral feeding after surgery, and complications post-operation colorectal cancer. The sample group used in the study medical records of colorectal cancer patients who received treatment after surgery at the surgical inpatient department of a university hospital in the lower northern region during the period from 1 January 2018 to 31 December 2023. In all, 200 case individuals were purposively sampled as the sample, using the recording form the information on patients who have undergone surgery for colorectal cancer. Which is divided into 3 parts: 1) Personal information record form 2) Medical history record form and 3) Recording nutritional status data. The data that were analyzed using descriptive statistics: number, percentage, mean and standard deviation shows weight loss in patients post-operation and standard deviation. To find the correlation between selected factors and weight loss after colorectal cancer surgery by using Spearman’s rank and point biserial correlation coefficient. The results found that a correlation between the time starting postoperative oral feeding and complications post-operation colorectal cancer with weight loss after colorectal cancer surgery was statistically significant rs = 0.191, p = 0.007 and  rpb = 0.200, p = 0.004 , respectively. The relationships found were low and in the same direction. On the contrary, in other selected factors no relationship was found with weight loss after colorectal cancer surgery. The results of this research are used as basic information for nursing planning. To prevent weight loss in patients after colorectal cancer surgery.en
dc.description.abstractการศึกษาครั้งนี้เป็นการศึกษาย้อนหลัง (Retrospective Study) เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่าง อายุ การจำแนกผู้ป่วยตาม American Society of Anesthesiologist Physical Status classification (ASA PS classification) การรักษาร่วมก่อนการผ่าตัด ระยะของโรค ค่าซีรั่มอัลบูมินก่อนผ่าตัด ระยะเวลาในการเริ่มให้อาหารหลังผ่าตัด และภาวะแทรกซ้อนหลัง การผ่าตัด กับน้ำหนักตัวที่ลดลงภายหลังผ่าตัดมะเร็งลำไส้ใหญ่และทวารหนัก กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ในการศึกษา คือ เวชระเบียนผู้ป่วยมะเร็งลำไส้ใหญ่และทวารหนักที่ได้รับการผ่าตัด โรงพยาบาลมหาวิทยาลัยแห่งหนึ่งในภาคเหนือตอนล่าง ที่เข้ารับการรักษาตั้งแต่ 1 มกราคม 2561 ถึง 1 ธันวาคม 2566 จำนวน 200 ราย เลือกตัวอย่างแบบเจาะจง ใช้แบบบันทึกข้อมูลของผู้ป่วยได้รับการผ่าตัดมะเร็งลำไส้ใหญ่และทวารหนัก ซึ่งแบ่งออกเป็น 3 ส่วน ได้แก่ 1) แบบบันทึกข้อมูลส่วนบุคคล 2) แบบบันทึกประวัติการรักษา และ 3) แบบบันทึกข้อมูลเกี่ยวกับภาวะโภชนาการ วิเคราะห์ข้อมูลทั่วไป โดยใช้สถิติเชิงพรรณา จำนวน ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน แสดงน้ำหนักตัวที่ลดลงภายหลังผ่าตัดด้วยค่าเฉลี่ย และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และหาค่าความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยคัดสรรกับน้ำหนักตัวที่ลดลง โดยใช้สถิติสหสัมพันธ์สเปียร์แมน และสถิติสหสัมพันธ์พอยท์ไบซีเรียล ผลการวิจัย พบความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยระยะเวลาในการเริ่มให้อาหารหลังผ่าตัดและภาวะแทรกซ้อนหลังการผ่าตัด กับน้ำหนักตัวที่ลดลง อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ rs = 0.191, p = 0.007 และ rpb = 0.200, p = 0.004 ตามลำดับ โดยความสัมพันธ์ที่พบอยู่ในระดับต่ำและทิศทางเดียวกัน ส่วนปัจจัยคัดสรรอื่น ๆ ไม่พบความสัมพันธ์กับน้ำหนักตัวที่ลดลงภายหลังผ่าตัดมะเร็งลำไส้ใหญ่และทวารหนัก ผลการวิจัยนี้สามารถใช้เป็นข้อมูลพื้นฐานในการวางแผนทางการพยาบาล เพื่อป้องกันภาวะน้ำหนักตัวที่ลดลงในผู้ป่วยหลังผ่าตัดมะเร็งลำไส้ใหญ่และทวารหนักได้th
dc.publisherNaresuan Universityen_US
dc.rightsNaresuan Universityen_US
dc.subjectผู้ป่วยหลังผ่าตัดมะเร็งลำไส้ใหญ่และทวารหนักth
dc.subjectน้ำหนักตัวที่ลดลงth
dc.subjectปัจจัยคัดสรรth
dc.subjectPatients post operation colorectal cancer surgery.en
dc.subjectWeight loss.en
dc.subjectSelected factors.en
dc.subject.classificationNursingen
dc.subject.classificationNursingen
dc.subject.classificationHuman health and social work activitiesen
dc.subject.classificationNursing and caringen
dc.titleปัจจัยคัดสรรที่สัมพันธ์กับน้ำหนักตัวที่ลดลงของผู้ป่วยหลังผ่าตัดมะเร็งลำไส้ใหญ่และทวารหนักth
dc.titleSelected Factors Related to Weight Loss in Post-operation Colorectal Cancer Patients.en
dc.contributor.coadvisorRungnapa Chairaten
dc.contributor.coadvisorรุ้งนภา ชัยรัตน์th
dc.contributor.emailadvisorrungnapac@nu.ac.then_US
dc.contributor.emailcoadvisorrungnapac@nu.ac.then_US
dc.description.degreenameMaster of Nursing Science (M.N.S.)en
dc.description.degreenameพยาบาลศาสตรมหาบัณฑิต (พย.ม.)th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
Appears in Collections:คณะพยาบาลศาสตร์

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MonnaphornBuakrai.pdf2.05 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.