Please use this identifier to cite or link to this item: http://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5768
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorChanatda Koedphaenen
dc.contributorชนัดดา เกิดแพรth
dc.contributor.advisorNithra Kitreerawutiwongen
dc.contributor.advisorนิทรา กิจธีระวุฒิวงษ์th
dc.contributor.otherNaresuan Universityen
dc.date.accessioned2023-09-25T02:34:58Z-
dc.date.available2023-09-25T02:34:58Z-
dc.date.created2565en_US
dc.date.issued2565en_US
dc.identifier.urihttp://nuir.lib.nu.ac.th/dspace/handle/123456789/5768-
dc.description.abstractThis cross-sectional research aimed to investigate food and nutrition literacy (FANLit) and factor associated with food and nutrition literacy among junior high school students in Phitsanulok province. A sample of 687 students was randomly selected by using a multistage sampling method. A questionnaire was tested for its validation and data were analyzed by descriptive statistics and multiple logistic regression.   The result revealed that 90.1% of the sample had an adequate level of knowledge of FANLit (score ≥ 60%). In addition, the FANLit mean score (within the transformed score ranged from 0 to 100) was 74.98 (SD. = 12.43). When considering the factors related to FANLit, the result showed that the participants who had an inadequate level of knowledge and understanding of food and nutrition (<60%) were likely to have a 2.24 times higher risk of inadequate FANLit than those who had an adequate level of knowledge and understanding of food and nutrition (≥ 60%) (Adj. OR = 2.24, 95% CI: 1.06 - 4.70). The participants who had an inadequate level of home and school support (< 60%) had a 3.90 times higher risk of inadequate FANLit than those who had an adequate level of a home and school support (≥ 60%) (Adj. OR = 3.90, 95% CI: 1.99 - 7.65) with the significance level of p-value < 0.05. This study suggested that school health workers should design teaching and learning activities that emphasize knowledge and understanding about food and nutrition and encourage home and school to support the practice of students’ skills in food and nutrition.en
dc.description.abstractการวิจัยเชิงสำรวจแบบภาคตัดขวางนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการและปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการ ของนักเรียนมัธยมศึกษาตอนต้น จังหวัดพิษณุโลก กลุ่มตัวอย่าง จำนวน 687 คน สุ่มตัวอย่างแบบหลายขั้นตอน เครื่องมือที่ใช้ คือ แบบสอบถามที่ผ่านการตรวจสอบความตรงเชิงเนื้อหาและความเชื่อมั่น วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติเชิงพรรณนาและสถิติถดถอยโลจิสติกพหุตัวแปร ผลการวิจัย พบว่า กลุ่มตัวอย่าง ร้อยละ 90.1 มีความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการ ในระดับเพียงพอ (คะแนน ≥ 60%) ทั้งนี้คะแนนเฉลี่ยของความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการ (คะแนนที่แปลงเป็น 0 ถึง 100) = 74.98 (SD. = 12.43) เมื่อพิจารณาปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการ พบว่า กลุ่มตัวอย่างที่มีคะแนนความรู้และความเข้าใจเกี่ยวกับอาหารและโภชนาการไม่เพียงพอ (< 60%) มีโอกาสเสี่ยงที่จะมีความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการไม่เพียงพอ เป็น 2.24 เท่า ของกลุ่มตัวอย่างที่มีคะแนนความรู้และความเข้าใจเกี่ยวกับอาหารและโภชนาการ (≥ 60%) (Adj. OR = 2.24, 95% CI: 1.06 ถึง 4.70) และกลุ่มตัวอย่างที่ได้รับการสนับสนุนของบ้านและโรงเรียนไม่เพียงพอ (< 60%) มีโอกาสเสี่ยงที่จะมีความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการไม่เพียงพอ เป็น 3.90 เท่า ของกลุ่มตัวอย่างที่มีคะแนนการได้รับการสนับสนุนของบ้านและโรงเรียน (≥ 60%) (Adj. OR = 3.90, 95% CI: 1.99 ถึง 7.65) อย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (p-value < 0.05) การศึกษานี้มีข้อเสนอแนะคือ ผู้ปฏิบัติงานด้านอนามัยโรงเรียน ควรมีการออกแบบการเรียนการสอน ที่สร้างความรู้และความเข้าใจเกี่ยวกับอาหารและโภชนาการ รวมถึงส่งเสริมให้บ้านและโรงเรียน สนับสนุนการฝึกทักษะเกี่ยวกับอาหารและโภชนาการของนักเรียนth
dc.language.isothen_US
dc.publisherNaresuan Universityen_US
dc.rightsNaresuan Universityen_US
dc.subjectความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการth
dc.subjectนักเรียนมัธยมศึกษาตอนต้นth
dc.subjectอาหารและโภชนาการth
dc.subjectFood and nutrition literacyen
dc.subjectJunior high school studenten
dc.subjectFood and nutritionen
dc.subject.classificationHealth Professionsen
dc.subject.classificationHuman health and social work activitiesen
dc.subject.classificationNursing and caringen
dc.titleปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับความรอบรู้ด้านอาหารและโภชนาการของเด็กนักเรียนมัธยมศึกษาตอนต้น ในจังหวัดแห่งหนึ่ง ของภาคเหนือตอนล่างth
dc.titleFactors associated with food and nutrition literacy among junior high school students in a province of the lower northern regionen
dc.typeThesisen
dc.typeวิทยานิพนธ์th
dc.contributor.coadvisorNithra Kitreerawutiwongen
dc.contributor.coadvisorนิทรา กิจธีระวุฒิวงษ์th
dc.contributor.emailadvisornithrak@nu.ac.then_US
dc.contributor.emailcoadvisornithrak@nu.ac.then_US
dc.description.degreenameMaster of Public Health (M.P.H.)en
dc.description.degreenameสาธารณสุขศาสตรมหาบัณฑิต (ส.ม.)th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
Appears in Collections:คณะสาธารณสุขศาสตร์

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChanatdaKoedphaen.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in NU Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.